DIVIZNA VELKOKVĚTÁ
Patří mezi nejstarší léčivé rostliny vůbec. Majestátní dekorativní divizna která pomáhá léčit především kašel, játra nebo bolavé klouby. Je u nás doma, takže si žluté květy můžeme natrhat i v přírodě. Prozradíme Vám staré dobré recepty na diviznový čaj, sirup a léčivý olej, které nám přirozeně pomohou při nejedné bolístce.
Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) obsahuje zejména saponiny, slizovité látky a flavonoidy, které usnadňují odkašlávání a mírní dráždivý kašel. Je účinným pomocníkem při nemocech z nachlazení, které jsou spojeny s kašlem nebo při suchých zánětech horních cest dýchacích.
Čaj proti kašli
Zhruba 2 lžičky sušených nebo 3 lžičky čerstvých květů zalijeme 250–300 ml studené, převařené vody a necháme 8–10 hodin macerovat. Jelikož diviznové květy mají na sobě veliké množství droboučkých chloupků, které dráždí sliznici, je nutné léčivý čaj vždy pečlivě přecedit přes hadřík nebo kávový filtr. Macerát před pitím mírně zahřejeme, jeden hrnek každý den usnadňuje odkašlávání a mírní dráždivý kašel.
Pro uchování sušených květů se bude skvěle hodit náš pytlík s výšivkou. Pro další recept využijte stylově utěrku, která bude zároveň sloužit i jako popisek. |
Sirup proti nachlazení
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně každý den. Do široké sklenice nasypeme vrstvu žlutých květů divizny a zasypeme vrstvou krystalového cukru. Zakryjeme utěrkou a dáme na chladné a tmavé místo. Druhý den proslazenou diviznu promícháme čistou vařečkou, přisypeme nové čerstvé květy, zasypeme novou vrstvou cukru, zakryjeme. Takto postupujeme ještě max. dva dny, aby byla sklenice úplně plná. Pak necháme stát tři dny v temnu a chladu zakryté utěrkou. Dvakrát až třikrát opatrně promícháme čistou vařečkou. Pak přecedíme přes plátno nebo kávový filtr, abychom se zbavili chloupků z divizny. Sirup přelijeme do čistých, suchých lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v temnu a suchu. Sirup užíváme třikrát denně 1 lžičku. Můžeme si ho dát i do nápoje. Slouží proti kašli, bronchitidě, zahlenění, rýmě, zánětech v ústech, nachlazení.
LÍPA SRDČITÁ
Statný a opadavý strom, který všichni známe a bezpečně ho vždy poznáme. Nejznámější je 'Lípa srdčitá' - kvete od června do července, krémovou barvou. Květenství se často používá při nachlazení, a jiných zdravotních potížích. Pokud zasadíte lípu, získáte dominantu pro svou zahradu, která Vám zaručí stinné místo k lenošení či četbě.
Pokud zasadíte lípu, získáte dominantu pro svou zahradu, která Vám zaručí stinné místo k lenošení či četbě. Pro tyto chvíle pro vás máme pohodlný polštářek. Chcete_li si tuto chvíli ještě více užít uvařte si čaj ze sušených lipových květů nebo lipového likéru, nebo můžete mlsat lipové bonbóny. Čaj působí relaxačně a pomáhá snáze usnout. Především ale přináší úlevu od rýmy a kašle. Pro uchování sušených květů máme opět pytlík s výšivkou.
LIPOVÝ LIKÉR
Suroviny: Lipový květ, 0,25 l vody, 0,75 l 80% lihu, 700 g medu. Postup: Čerstvý lipový květ nasypte do poloviny sklenice od zavařovaček a zalijte čistým lihem. Poté nechte na slunném a teplém místě louhovat po dobu čtrnácti dní. Přeceďte, přidejte medový roztok a opět nechte uležet po dobu několika týdnů. |
LIPOVÉ BONBÓNY
Suroviny: 2 lžíce silného lipového čaje (sypaný), 120 g medu, 100 g krystalového cukru, citrónová šťáva z ½ citrónu Postup: Všechny uvedené suroviny vařte do té doby, až získáte tzv. velkou perlu. Ta se vytvoří ve chvíli, kdy kapka cukru s medem na talíři ztvrdne. Výslednou hmotu vylijte na navlhčenou desku a nakrájejte na kousky. |
MÁTA PEPRNÁ
Typickou vůni máty zná téměř každý. Tato aromatická léčivka by během léta neměla chybět ani ve vaší zahrádce. Na zimu si ji můžete usušit, zamrazit a používat ji na různé zdravotní neduhy až do dalšího roku. Je výborná nejen na přípravu tradičního kubánského mojita a spousty jiných letních nápojů ale také své místo by rozhodně měla mít i ve vaší domácí lékárničce.
Přípravky, které doma zvládnete z máty peprné vyrobit, jsou vhodné na vnitřní i zevní použití. Na problémy se žaludkem i na nachlazení je ideální mátový čaj, likér nebo sirup.
MÁTOVÝ LIKÉR
se připravuje smícháním mátových listů s 0,75 litru libovolného alkoholu. Ideální je vodka, slivovice nebo i koňak. Tento alkohol se nechá po dobu tří týdnů stát na slunci a poté se scedí a smíchá se s cukerným roztokem (200 gramů cukru se rozmíchá ve vodě). Hotový mátový likér se uloží do chladu. Každý den můžete vypít jednu až dvě sklenky. |
MÁTOVÝ SIRUP
se připravuje tak, že se nejprve vyrobí cukerný sirup - na 1 litr vody přijde 500 gramů cukru. Cukr se povaří a do něj se přidá 60 gramů čerstvě natrhaných a nasekaných či rozmixovaných mátových listů. Až tato směs přejde varem, odstaví se a poté se nechá zcela vychladnout. |
MÁTOVÝ OLEJ
Pokud mátu peprnou smícháte s rostlinným olejem a necháte ji odstát týden na sluníčku, připravíte si domácí léčivý produkt, který je vhodný například na inhalaci při nachlazení nebo na potírání ekzému, pohmožděnin či bolavých částí těla. Jako kloktadlo se dá použít mátový nálev, který se vaří podobně jako čaj. Pouze se použije máta ve vyšší koncentraci. Pří výrobě těchto produktů využijete naši zástěru. |
Pří výrobě těchto produktů využijete naši zástěru.
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ
se svou příjemnou citrónovou vůní, která příznivě působí na lidskou psychiku, zastává čestné místo v každé správné bylinkové zahradě. Obsahuje velké množství antioxidantů a posiluje imunitu, Ne na darmo se o ní říká, že je elixírem života.
KARMELITSKÉ KAPKY
Suroviny: 500 g čerstvé meduňky, 1 litr koňaku či vodky, 200 g citrónové kůry, 300 g koriandru, 80 g rajských zrn, 80 g muškátového oříšku, 80 g skořice
Postup: Listy meduňky smíchejte s ostatními ingrediencemi a zalijte koňakem či vodkou. Poté nechejte louhovat na slunečném místě. Občas protřepejte. Po týdnu přeceďte a slejte do lahví. Karmelitské kapky uchovávejte na tmavém a chladném místě.
Užití: Kapky pomáhají při zhmožděninách, bolestech hlavy či revmatismu. Stačí několikrát denně potřít postižené místo.
MEDUŇKOVÝ SIRUP
Suroviny: Čerstvě natrhané listy meduňky, 1 kg cukru krystal, cca 20 g kyseliny citrónové 1,7 l převařené vody. Postup: |
VYUŽITÍ V KUCHYNI
Meduňka se hojně využívá také v běžné kuchyni a to pro její svěží citrónovou vůni i chuť. Velmi chutná je v zeleninových salátech, omáčkách na ryby či majonéze. Přidat ji ale můžete také do marinády na grilované maso. Výborný je také meduňkový ocet.