S tradicí a klasikou

Národní divadlo, Stavovské divadlo, Státní opera Praha, byt Bedřicha Smetany v Litomyšli. To je pouze malý výběr míst, se kterými HEDVA ČESKÝ BROKÁT spolupracovala a tvořila brokát tak, aby se do úchvatných, českých, staveb skvěle hodil. Pojďte se s námi podívat, jak brokát v těchto budovách vypadá.

 

Národní divadlo

Národní divadlo, jedna z nejvýznamnějších staveb v zemi, vzniklo roku 1881. Nachází se v Praze na rohu  Národní třídy a Masarykova nábřeží. Jedná se o národní kulturní památku, jenž má význam nejen z hlediska národně kulturního a historického, ale i z hlediska architektonického.

Nyní pod hlavní budovu Národního divadla spadá také sousední Nová scéna, Stavovské divadlo a Národní opera.

národní
Video o výměně brokátů v Národním divadle: https://www.youtube.com/watch?v=FlQJzWCF2Uk


Stavovské divadlo

Stavovské divadlo je součástí Národního divadla. Bylo založeno roku 1781. Budova spadá do klasicismu, architektonickými styly tohoto divadla jsou klasicistní a klasická architektura. Divadlo se zaměřuje na operu. Své interiéry propůjčilo například Miloši Formanovi při natáčení filmu Amadeus.

stavovské divadlo (2)
stavovské divadlo (7) stavovské divadlo (9)
stavovské divadlo (6)

Státní opera Praha

Jedna ze čtyř scén Národního divadla. Státní opera je působištěm souborů Opery národního a stavovského divadla a souboru baletu Národního divadla.

81287324_771275690044748_8414883729448632320_n

Byt Bedřicha Smetany

Bedřich Smetana, významný český skladatel v období romantismu, se narodil roku 1824, v přízemí pivovaru v Litomyšli.  Pocházel ze zámožné rodiny. Od útlého dětství se věnoval hudbě, převážně hře na klavír a kompozici. Bedřich Smetana je označován za zakladatele moderní české národní hudby a výrazně ovlivnil následující generace českých skladatelů. I přes to, že ve svých padesáti letech zcela ohluchnul, dokázal složit řadu vrcholných děl.

Na jeho počest byla v přízemí pivovaru v Litomyšli zřízena expozice, jenž  má návštěvníkům přiblížit dětství a raný život Bedřicha Smetany.

byt_bedricha_smetany_1 byt_bedricha_smetany_8_small byt_bedricha_smetany_2
Byt Bedřicha Smetany v Litomyšli
byt_bedricha_smetany_5 byt_bedricha_smetany_11 byt_bedricha_smetany_6
Zpět do obchodu