Dress code aneb co na sebe?

Přišla vám pozvánka a je v ní daný dress code? Nevíte si rady? Nevadí, my vám vše vysvětlíme.

Ze všeho nejdřív si objasníme několik pojmů. Dress code je předepsaný oděv dané společenské akce, které se budete účastnit. Nesnažte se jít „proti proudu“ a přijít oblečeni v něčem naprosto odlišném, nejen že si utrhnete ostudu, ale s největší pravděpodobností vás ani na akci nepustí.

 

Black tie

 

I angličtináři začátečníci si toto lehce přeloží, tedy černá kravata a řeknete si: „Uvážu černou kravatu a hotovo, dress code splněn“. Inu raději čtěte dále, black tie znamená jediné – smoking!

Při výběru smokingu vybírejte pečlivě především střih a materiál. Ti, jež si opravdu potrpí na kvalitě, určitě sáhnou po hedvábí. Košili volte formální, jen v bílé barvě.

Neopomíjejte doplňky, které dotvoří váš outfit k naprosté špičce. Do košilové manžety upevněte manžetové knoflíčky, do kapsičky saka poskládejte bílý kapesníček. Dále uvažte černého motýlka. Nevíte, jak motýlka uvázat? Máme pro vás tutorial, s nímž vázání zvládnete raz dva. Namísto opasku oblékněte smokingový pás, který skryje předěl mezi košilí a kalhotami. Dalším důležitým bodem jsou ponožky, které volte pouze černé, padnoucí k černému smokingu.

Nyní stačí obout černé lakované boty a můžete vyrazit.

Black-Tie-1

 

A co dámy?

 

Dámy jakožto největší šperk muže, musí obléknout dlouhou večerní róbu. Před důležitou akcí rozhodně navštivte kadeřníka, který vám profesionálně upraví vlasy. Milujete eleganci na vrcholové úrovni? Podpořte celkový dojem dlouhými rukavicemi.

 e3530bf1c21d0476912e385283d5b474

 

Pár pravidel nakonec

 

  • vždy čisté boty (věnujte péči svým botám, které musí být perfektně čisté a naleštěné)

  • žádná péřová bunda, ale dlouhý vlněný kabát (jelikož se plesy pořádají v zimním období budete potřebovat o jednu vrstvu navíc, jež vás zahřeje. Péřovou bundu ale necháme doma na věšáku)

  • make-up art (méně je někdy více a to platí především u makeupu, nemusíte všechny kolem sebe „ohromit“ svými smokey eyes v kombinaci s temně rudými rty)

  • dodržte všechna pravidla dress codu (nesnažte se být IN s červeným motýlkem a bílým bavlněným sakem, klasika je sázka na jistotu)

  • včasný příchod (tento bod nejspíš nebude zapotřebí komentovat)

Zpět do obchodu