Halloween

 

kočka "Trick or Treat" kočka

 

Americký svátek?

Omyl! Halloween sice u nás stále ještě není zcela běžný, ale postupně se "zabydluje". My jsme se na něj i letos poctivě připravili. Naší tématickou kolekcí si vyzdobíte byt i sebe. Prostřete si stůl stylově v oranžových barvách s „hrůzostrašnou“ černou výšivkou.

 

 Děti jej milují kvůli vykoledovaným sladkostem, převlekům a průvodu, zatímco dospělí mohou trávit večer vyprávěním strašidelných příběhů a sledováním hororů.

Chystáte-li se do zmíněného průvodu, oblečte si tématické triko s výšivkou a nezapomeňte na vak, do kterého si schováte své vykoledované sladkosti.

 

 HALLOWEENPA080089  HALLOWEENPA080094

 

Jak to vlastně všechno vzniklo?

V prvé řadě jde o keltský nikoli americký svátek, který je „na domácí půdě" především v Anglii, Austrálii a dalších anglosaských zemích.  Do Ameriky jej zatáhli  irští přistěhovalci v 19. století. Svátek připadá vždy na 31. října. V počátcích tohoto svátku, v 16. století, bylo zvykem chodit v kostýmech od domu k domu a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny.

Proč kostýmy? Lidé věřili, že se v tento den prolínají světy mrtvých a živých a tak se maskovali před zlými duchy do různých převleků, aby měli od neživých zlých duší klid.

 HALLOWEENPA0800355

 

Hlavními motivy jsou:

- Vydlabané dýně, jež se nazývají Jack-o'-lantern, čím strašidelnější obličej se vydlabal, tím lépe odháněl od obydlí zlé duchy.

- Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že o Halloweenu mají největší moc.

- Černá kočka byla ve středověku vnímána jako mazlíček čarodějnic.

 

 

 

Zamilovali jste si motiv dýní na podzim?

Dozdobte svůj byt polštáři, ubrusy, kapsičkami a dalšími skvělými výrobky právě s motivem oblíbených dýní, které najdete v naší dýňové kolekci.

 

odaska_dyne_oranzova_P9110164

Zpět do obchodu