Vážení zákazníci, nyní naši brněnskou prodejnu najdete na nové adrese Orlí 17.

zavařujeme

carousel_zavarovani_1

Zavařování či nakládání je skvělý způsob jak zpracovat ovoce a zeleninu a uchovat si jej tak do zimy. Ať už máte rádi kompoty, džemy nebo sirupy, každý si přijde na své. Využijte suroviny, kterých je v létě dostatek.

Pojďte s námi zavařovat!

Rybízové želé s rozmarýnem

Kuličky právě dozrálého rybízu se hodí nejen do koláče! Pokud ho máte opravdu hodně, zavařte si do zásoby rybízové želé! Je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou.
DO 1 HODINY
zavarovani__7151662
 

Jahodový džem se skořicí

Další recept na domácí džem? Určitě se bude hodit, zvlášť když oblíbené jahody vylepšíte voňavou skořicí. :)

SUROVINY

zavarovani__7151658
 
 

POSTUP

  1. Před přípravou samotného džemu si připravte sklenice jedním ze způsobů:
  2. Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut.
  3. Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout. 
  4. Pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu. 
  5. Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte (nepodceňovat, pokud jsou to víčka už recyklovaná a dříve použitá).
  6. Pak nechte na čisté utěrce vyschnout.
  7. Džem: Jahody omyjete, odstopkujte, pokud je to nutné, tak okrájejte. Vložte je do hrnce a zasypte většinou cukru (část nechte na později).
  8. Nakonec přisypte i sůl a směs dejte na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte skořici.
  9. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a 2 minuty povařte.
  10. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a přisypte k vařícímu džemu a ještě chvilku povařte (aby se rozpustil cukr).
  11. Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně. 
  12. Hrnec odstavte z plotny. Džem plňte ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřete ji čistou utěrkou.
  13. Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujte a naskládejte na plech.
  14. Troubu rozpalte na 85 až 90 °C (ideálně použijte teploměr do trouby – při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložte dovnitř plech s marmeládami a sterilizujte 40 minut.
  15. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony. 

TIP1:

  1. Připravte sklenice jedním ze způsobů:
  2. Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut.
  3. Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout. 
  4. Pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu. 
  5. Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte (nepodceňovat, pokud jsou to víčka už recyklovaná a dříve použitá).
  6. Pak nechte na čisté utěrce vyschnout.

 

TIP2: 

U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.