Kravata v hlavní roli

Kravata, vázanka

Je část oblečení, která již více než 380 let slouží jako součást pánského šatníku. Kravata nemá žádnou pratickou funkci, plní pouze funkci estetickou při obchodování nebo na společenských akcích, její používání upravuje etiketa.

 

Historie moderní kravaty

Začíná v první polovině 17. století, kdy do Paříže dorazili chorvatští vojáci podpořit krále Ludvíka XIII. Jejich tradiční oblečení zahrnovalo i barevný šátek, který měli uvázaný kolem krku. Šátky byly vyrobeny z různých materiálů. Kravaty se staly brzo součástí uniformy francouzské armády.

 

Postupně se ze slova „la Croate“ (Chorvat) vyvinulo slovo „la cravatte“, které se používá dodnes.

 

Velmi komplikovaná byla kravata vázaná v první polovině 19. století. V době biedermeieru vzniklo dokonce několik „učebnic“ o „umění“ jak vázat kravatu. Autorem jedné z nich byl Balzac.

 YouTube kanál

Čím střízlivější byla pánská móda 19. století ve srovnání se stoletím 18., tím více se soustředil zájem na kravatu, jednu z posledních ozdob mužského oděvu. V její volbě se musí projevit osobitost muže stejně výrazně, jako kdysi u záhybů antických oděvů. Kravata génia musela mít podle toho geniální rozmach a šosák se poznal naráz podle tvaru kravaty bez fantazie. V poslední třetině 19. století se stane z visících konců vázanky konečně kravata, jak ji známe dnes a v mužské módě panuje stále. Díky průmyslové výrobě ji nalezneme v nepřeberných variacích vzorů i barev.

 

Firma HEDVA ČESKÝ BROKÁT, s.r.o. Vyrábí kravatové tkaniny i kravaty dodnes a navazuje tak na tradiční výrobu továrny bratří Schielů založené v roce 1890.

                                                                                                                                 

Pravidla nošení kravaty

 

Správná délka

  • Špička širší části kravaty by se měla dotýkat spony opasku, +/- 2 cm, tudíž je zcela špatně, když kravata přesahuje sponu nebo naopak končí vysoko nad opaskem.


Vhodná šířka

  • Odvíjí se od aktuálního trendu. Užší šířka má právě „zelenou“.



Konec?

  • Kam s koncem užší (zadní) části kravaty? Ten vkládáme do poutka pro něj určeného, aby nikde nepoletoval a neoděloval se. Pokud se rádi odlišujete nechte jej volně za přední částí kravaty, čímž docílíte „sprezzatury“ - italské nedbalé elegance, v tomto případě počítejte s udivenými pohledy kolemjdoucích.



Límec

  • Nezapomínejte mít knoflíček košile u krku vždy zapnutý, jelikož takto je to správně, kravata bude držet na správném místě a vy působit elegantně. Po uvázání kravaty, vždy pečlivě zkontrolujte, zda-li je límec ohnutý po celé jeho délce.

 

Rozvazovat – ano či ne?

  • Rozhodně kravatu rozvazujte po každém použití. V opačném případě se uzel po několika nošeních začne povolovat, vypadat „unaveně“, nedbale a vy taktéž.

 

YouTube: Videa Jak si uvázat kravatu

 

 

 

 

Zpět do obchodu