Kolekce Biedermeier

Kolekce Biedermeier – elegantní, střídmý, praktický. Biedermeier byl umělecký a životní styl od roku 1815 do revolučního roku 1848. Styl, který se hodí i do dnešní doby – romantické, široké sukně, útlé pasy a látky různých barev i druhů. Více o tomto historickém stylu se dozvíte v našem článku.

Co znamená Biedermeier?

Biedermeier byl umělecký a životní styl krátkého historického období (od roku 1815 do roku 1848). Bylo to období konce napoleonských válek a Vídeňského kongresu, které skončilo revolučním rokem. Biedermeier byl nejvíce rozšířen v německy mluvících zemích – Rakouská říše, Prusko, ale také české země. Některé vlivy tohoto stylu se šířily dál do Evropy.

Móda v Biedermeieru

I přes to, že biedermeier trval pouze tři desetiletí, silueta šatů se stihla několikrát proměnit – stejně tak i jejich ozdoby, doplňky a vzory látek. Základní znaky však zůstaly stejné, a to:

  • dlouhá, rozšiřující se sukně
  • kontrast – štíhlý pas, oblá linie ramen, která byla zvýrazněna bohatými rukávy
  • drobné vzory květin
  • zdobení šatů různými detaily – volány, výšivky a jiné aplikace
  • složitě zapletené účesy
  • velké šátky, peleríny či široké pláštěnky sloužily jako ochrana před chladem

S každým desetiletím se móda vyvíjela – na počátku biedermeieru byly šaty s mírně rozšířenou sukní. Po roce 1820 se, díky rozšíření šatů, začaly opět nosit obručové spodničky.

V letech 1830-1848 byl biedermeier na samém vrcholu  - silueta postavy připomínala písmeno “X“ (korzet, široká, nabíraná sukně a bohaté balónové rukávy).

Pánský oděv byl rezervovaný a jednoduchý. Silueta pánského oděvu připomínala dámský oděv – útlý pas a široká ramena. Typický byl frak či redingot, které doplňoval cylindr, hůl, rukavice a vše doplňovaly hodinky, které byly symbolem majetnosti.

Kolekce Biedermeier v našem podání

Vytvořili jsme kolekci Biedermeier, která se dá použít jak na oděvy, tak také na čalounění či tapety. Brokát lze utkat také v hedvábné variantě.

girlanda kostým růže
kv granátové jablko 160

 

Zpět do obchodu