Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek - jeden ze tří nejdůležitějších velikonoční dní. V minulosti si lidé na Zelený čtvrtek omývaly nohy ranní rosou, snídali pečené jidáše a seli hrách a len. Do dnešní doby se zachovala především tradice zeleného jídla po celý den. Nově přibyl zvyk pití zeleného piva. Jaká je historie Zeleného čtvrtku a proč je tak významný se dozvíte v článku.

Pokud se registrujete k odebírání našeho newsletteru, nejen že vám neuniknout žádné novinky, ale také dostanete slevu 10% na celou "zelenou kolekci". Odběratelům newsletteru zašleme slevový kód společně s novým newsletterem. 

Historie aneb Velikonoční triduum

Poslední čtvrtek před Velikonocemi, tudíž součást Svatého týdne a Velikonočního tridua. Do Velikonočního tridua patří tři nejdůležitější dny před Velikonocemi - Zelený čtvrtek, Velký pátek a Velikonoční neděle. Podle křesťanské historie byla, na Zelený čtvrtek, Ježíšova poslední večere, na Velký pátek byl ukřižován a na Velikonoční neděli vstal z mrtvých.

Na Zelený čtvrtek proběhla takzvaná eucharistie, neboli poděkování Bohu. Kristus shrnul svůj život a vyzval své učedníky, aby pokračovali v jeho stopách a pořádali mše. 

Při večeři posvětil Ježíš víno a chléb, které předal svým učedníkům - prohlásil, že víno je jeho krev a chléb jeho tělo. Učedníkům poté umyl nohy.

Zelený čtvrtek je dnem obřadů v katedrách a farních kostelích. Dopoledne biskupové obnovují své sliby a poté se světí oleje. K tomuto dni se také váže hostina a středověký obřad umývání nohou starců. Zelený čtvrtek je den milosrdenství a obdarování.

Zvyky a tradice

Po vzoru Ježíše, i lidé si v dřívějších dobách myly nohy, a to ranní rosou. Po snídali pečené Jidáše a seli hrách a len. Hlavní jídlo, podávané na Zelený čtvrtek, musí být hlavně zelené - různé druhy bylinek, zelených polévek apod. Bylinky mají přinést člověku zdraví po celý další rok. 

V některých regionech například po vsi běhal chlapec převlečený za Jidáše a ostatní děti na něj pokřikovaly a rámusily mu kolem hlavy řehtačkami.

Na Zelený čtvrtek doznívají kostelní zvony a symbolicky přecházejí do Říma. Další zvony se rozezní až o Bílé sobotě. 

Do dnešní doby se dochovalo například pečení nádivky, konzumace zelených potravina a nově přibyla konzumace zeleného piva.

Zelená kolekce našich produktů

Připravili jsme pro vás výběr našich zelených produktů.

zelená

 

 

 

Zpět do obchodu