Příběh lásky zahalený v růžovém závoji

Den Svatého Valentýna (zkráceně Valentýn) se tradičně slaví 14. února téměř ve všech světových zemích. Jedná se o svátek lásky a všech zamilovaných, kteří si tradičně posílají symbolické dárky – květiny, sladkosti či přání s tématikou srdce. Odkud pochází tento svátek a jaké další dárky lze darovat se dozvíte v článku.

Historie svátku lásky

Historie svátku není úplně jasná, existuje mnoho legenda. Říká se, že je svátek pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římě. Lístky se jmény dívek byly vloženy do „urny lásky“ v podvečer tohoto dne. Mladí muži tahali lístky a dívka, jejíž jméno si vytáhli, se měla v dalším roce stát jejich láskou.

Další legenda tvrdí, že Den Svatého Valentýna se dostal do povědomí díky knězi Valentýnovi. Vládce Říma zakazoval svým vojákům zásnuby a svatby, protože měl strach, že opustí vojsko. Valentýn však vládci vzdoroval a tajně páry oddával. Byl zatčen a 14. února popraven.

Svátek Lupercalia a svátek mučednictví sv. Valentýna splynuly v jeden a vznikl romantický svátek zamilovaných, slavený 14. února.

Tradiční i netradiční valentýnské dárky

Tradičními dárky mohou být různé druhy sladkostí, zámky lásky, šperky, květiny, plyšová zvířátka či parfém. Vše nejlépe se vzory srdcí.

Dříve byla velice oblíbená valentýnská přání (tzv. valentýnky), které lze oživit například potažením růžovým brokátem. Růžová je barvou lásky, náklonnosti a oddanosti. Vzhledem k široké škále vzorů a motivů by jistě každá žena ocenila sukni či sako, které by se stali netradičním dárek, jenž by jistě potěšil.

10689-3 10707-3 10683-3

 

Ženy jistě ocení také decentní polštář, zarážku do okna či luxusní prostírání.

21837-1 21846-1 21840-1

 

Muže mohou potěšit šle, kravata či kapesníček.

3414-2 13787 13796

Každý dárek je potěšením, pokud je darován z lásky.

Zpět do obchodu