Velikonoční mazanec

Velikonoce nám klepou na dveře. Mazanec je tradiční velikonoční pochutinou. Dokážete si bez něj svátky jara představit? Pokud ne a přemýšlíte, jaký recept pro přípravu použít, vyzkoušejte jeden z našich tipů - klasický mazanec našich babiček, nebo jeho lehčí verzi, a to mazanec tvarohový. K pečení můžete využít naše zástěry či utěrky ETEX, aby váš domov zůstal stále krásně čistý. 

Tradice mazance

Nejstarší druh českého obřadního pečiva. Recept na mazanec se v kuchařkách objevil poprvé na konci 15. století. V těchto dobách se nepoužíval cukr, protože nebyl úplně známý a příliš drahý. Místo cukru byla hojně používána sladká smetana, ke které se přidávala mouka, kvasnice, vejce a různá koření (šafrán a hřebíček). Pečení probíhalo tradičně na Bílou sobotu, jedlo se na Velikonoční neděli, jelikož v neděli naši předci chodili do kostela a mazanec si nechali posvětit (z tohoto důvodu byl dříve označován jako velikonoční svěceník). Velikonoční neděle byla prvním den po půstu, kdy se mohli lidé do syta najíst, mazanec byl symbolem odříkání a oslavou nového života.  Složení mazance se lišilo podle toho, komu byl určen - pro čeledíny se dělaly pouze z kynutého těsta, pro návštěvy se přidávaly rozinky a mandle. Před pečením se na horní část mazance nožem udělá kříž. 

Kynutý mazanec

Receptů na mazanec je spousty. My jsme pro vás vybrali tento z webu vareni.cz:

Ingredience: 
0.5 lžičky sůl hot_cross_bun_clip_art
200 g máslo
2 lžíce rum
4 ks žloutek
100 g rozinky
60 g droždí
200 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
400 ml vlažné mléko
1 ks vejce na potření
4 lžíce mandle na ozdobu + cukr moučka na posypání

 

Postup:

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout. Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout. Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut. Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.

Tvarohový mazanec

Do mazance tvaroh přidávaly movitější rodiny pro vláčnost těsta. My jsme pro vás vybrali recept, ve kterém je tvaroh hlavní ingrediencí. Oproti předešlému receptu v tomto chybí kvasnice, tudíž je recept odlehčenější.

Ingredience: 
500 g hl. mouky IMG_4363
140 g másla
120 g cukr krystal
250 g tvaroh
1 ks prášek do pečiva
1 ks vanilkový cukr
1 ks vejce
2 lžíce rum
špetka sůl
1 ks šťáva a kúra z citronu 
4 lžíce mandle na ozdobu + cukr moučka na posypání

 

Postup:

Máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme vejce, tvaroh, šťávu a kúru z citronu, rum, mouku, sůl a prášek do pečiva. Uděláme hutné těsto, které vytvarujeme do bochníku. Bochník položíme na plech a nožem uděláme doprostřed těsta symbol kříže. Posypeme mandlemi, natřeme vejcem a pečeme na 170°C 50 minut.

 

Kuchyňské doplňky

Nechce si zašpinit kuchyň ani sebe? Pořiďte si některou z našich utěrek značky ETEX či krásnou jarně velikonoční zástěru.

utěrka3 utěrka1 utěrka2 Výstřižek
utěrka4 utěrka5

 

71100334_kuchynska_zastera_velikonocni_snezenky_vajicka_zluta 71100434_kuchynska_zastera_zajic_rezna_puntiky

 

 

Zpět do obchodu