Kolekce HERB nejen pro milovníky bylinek

Do kolekce HERB se zamilují nejen milovníci bylinek, ale také fanoušci čistých, jemných a voňavých doplňků. „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“ Tu pravou bylinu si v kolekci jistě najde každý.

 

Naše pytlíky na bylinky vám poslouží dlouhá léta.

Zkušenost při sběru bylin ukázala, že nejpraktičtější jsou pytlíky o šířce 26 cm a délce 30 cm (± 1 cm).

Plátěný sáček o takové velikosti pojme cca 800–1000g bylin, což je množství, které stačí na jednu sezonu i tomu největšímu příznivci bylinkových čajů.

Levandule

 heřmánek

rozmarýn tymián šalvěj

 

Heřmánek

Od pradávna se heřmánek používá v kosmetice, lékařství, aromaterapii a homeopatii. Byl považován za jednu z bylin, které člověku daroval sám Bůh. Heřmánek se sbírá do čajů, odvarů, ozdravných koupelí či polštářů pro lepší spánek. Působí k léčbě zánětů, při alergických reakcích, zažívacích potížích, uvolňuje křeče a tiší bolest. Heřmánek je prakticky univerzální léčivo.  

heřmánek 2 heřmánek 3
Levandule

V dřívějších dobách byla levandule používána místo mýdla, z čehož plyne její latinské pojmenování lavare=mýt. Renesanční lékař Pietro Andrea Mattioli radil lidem, aby levanduli přidávali do vína a starším lidem doporučoval ji pít, jelikož navracela paměť. Naše babičky a prababičky ji dávali do plátěného pytlíku a vkládaly do skříně, aby provoněla prádlo a zaháněla moly. Říká se také, že levandule zaháněla strach a dodávala odvahu, proto si její svazek dávali do ruky rodícím ženám.

levandule 2 levandule 4 levandule 3
Rozmarýn

Rozmarýn je stará kultovní rostlina, která byla nalezena již ve faraonských hrobkách. Je bylinou lásky a smrti, chrání před sílami pekla. Již ve starých dobách věřili, že je symbolem věrnosti, proto byl nevěstám vplétán do svatebních věnečku. Rozmarýn můžeme použít v prádelníku, kde prádlo provoní a ochrání před moly. Lze jej také využít v kuchyni při vaření. Jídlo skvěle ochutí.

HERB_UTERKA_BYLINKY_ROZMARYN_BILA_FIALOVA_PROUZEK rozmarýn 4 rozmarýn 3
Tymián

Již staří Egypťané věděli, že tymián hubí plísně a bakterie, proto ji používali při balzamování. V Řecku byla vůně tymiánu symbolem elegance. Odpradávna slouží jako koření do polévek, omáček, či některých lihovin. Ve Středomoří se používá ke konzervování ryb.

tymián 2 tymián 4 rozmarýn 3
Šalvěj

Šalvěj byla hojně pěstována ve Středomoří a v oblasti Malé Asie. V současné době je vyhledávanou bylinou v kosmetice, lékařství, aromaterapii, homeopatii a v kuchyni. Používá se jako koření k masům, do omáček nebo také sýrů. V lékařství působí protizánětlivě, antivirově a antibakteriálně. Zabraňuje pocení, žaludečním potížím a v alternativní medicíně se používá při léčbě různých druhů rakovin. V kosmetice má desinfekční účinky – vytváří se z ní například esenciální oleje, šampóny, či pleťové vody. Přidává se také do ústních vod pro potlačení zápachu z úst.

HERB_UTERKA_BYLINKY_SALVEJ_BILA_FIALOVA_PROUZEK šalvěj 4 šalvěj 3

Praktické tipy

  1. Jak bylinky využívat co nejdéle - Umístěte pytlíky s bylinkami dále od zdroje vlhkosti, jako jsou sporák nebo dřez. Po vysušení si byliny v plátěném pytlíku uchovají určité procento vody, přítomnost silného zdroje by jim radost neudělala.
  2. Jak bylinky sušit - Sušte je zavěšené ve svazku na vzdušném místě, skvělá je třeba půda, zastřešená pergola a jakákoli dobře větraná místnost. Svazek bylin shora zakryjte kornoutem z papíru. Nebude se na ně během sušení prášit a zabráníte vyblednutí. Sušíte-li bylinky v sušičce, nic neuspěchejte. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C.
  3. Jak zachovat aroma bylin - V jednotlivých pytlících skladujte vždy jen jeden druh. Mícháte-li si vlastní směsi bylin, využijte pro hotovou směs pytlíky bez potisku, které snadno popíšete fixem.
       
Zpět do obchodu